Nové povinnosti konateľov vyplývajúce z novely OBZ

19. Jún 2015
Mix článkov – marketing, inšpirácie

Konatelia pozor! Budete mať povinnosti a zvýši sa Vám zodpovednosť...

V súvislosti s poslednou novelou Obchodného zákonníka došlo k zvýšeniu zodpovednosti štatutárnych orgánov. Konateľ bude musieť neustále „sledovať“, či sa spoločnosť nenachádza v kríze. Ak áno, napr. ak vlastné imanie je menej ako 4% z hodnoty záväzkov (za rok 2016), čo bude môcť napríklad zistiť pri podávaní daňového priznania, tak si musí dávať pozor, inak môže ručiť za záväzky spoločnosti aj svojím majetkom. Napr. ak je spoločnosť v kríze, a on by vrátil poskytnuté pôžičky spoločníkom, tak by mohol porušiť zákaz vrátenia plnenia nahradzujúceho vlastné zdroje financovania spoločnosti. Ak by v dôsledku tejto jeho činnosti boli poškodení veritelia spoločnosti, lebo v spoločnosti už nie je z čoho platiť, keďže spoločnosť vrátila pôžičky spoločníkom a tým odčerpala zdroje, tak konateľ môže ručiť za to, že toto tzv. vydané plnenie (vrátená pôžička) sa naspäť vráti spoločnosti (aby mala odčerpaný zdroj znova späť). Ak by sa tak nestalo, tak konateľ má pozíciu ručiteľa, čiže veritelia môžu byť v konečnom dôsledku uspokojení aj z jeho osobného majetku. Takéto ručenie konateľov prichádza i do úvahy, ak porušia zákaz vrátenia vkladu. To znamená, že ak konateľ v čase krízy uzavrie menom spoločnosti s jej spoločníkom, či s ním spriaznenou osobou neštandardnú zmluvu (neobvyklé podmienky) a prihlási sa veriteľ spoločnosti so svojou pohľadávkou, pričom spoločnosť má odčerpané zdroje, tak konateľ musí zabezpečiť, aby sa do spoločnosti vrátila nadštandardná nadhodnota (teda rozdiel medzi obvyklým a neobvyklým, resp. štandardným a neštandardným). Napr. Ak mojej spoločnosti dodáva služby moja sestra, pričom za jej služby platím 300 eur, hoci ich trhová hodnota je 100 eur (ak si urobím prieskum trhu), tak  nemôžem sestre platiť za služby 300 eur, lebo to nebude zrejme za obvyklých podmienok a evokuje to môj zámer vytiahnuť peniaze zo spoločnosti, a prípadne tak poškodzovať veriteľov.“ Teda ak by sa prihlásil veriteľ a poukázal by na túto skutočnosť, tak ako konateľ ručím za to, že rozdiel, čiže 200 eur sa vráti spoločnosti.  

Konateľ, ktorý porušil svoju povinnosť, bude od 01.01.2016 v registri diskvalifikácii 

Budú postihovaní tí konatelia, ktorým bol trestným súdom vyslovený zákaz činnosti (napr. pri ekonomickej kriminalite v trestnom konaní, môže súd ako trest vysloviť aj zákaz činnosti) a tí, ktorí nepodali návrh na začatie konkurzného konania včas a v tejto súvislosti im bola uložená aj zmluvná pokuta . Ak je splnená a preukázaná jedna z týchto podmienok, tak takáto osoba bude zapísaná v registri a nebude môcť vykonávať funkciu konateľa. V trestnom rozhodnutí bude táto doba obmedzenia uvedená, inak teda ak bude rozhodnuté, že štatutár nepodal návrh na konkurz včas, bude lehota obmedzenia výkonu štatutárneho orgánu 3 roky. Register nebude verejným. Za poplatok sa však môže z neho získať potvrdenie o zápise v ňom. Za správne považujeme, že potvrdenie/výpis z registra nebude povinnou prílohou prí zápisoch zmien do obchodného registra. Spôsobilo by to ďalšiu byrokraciu. Súd bude túto skutočnosť skúmať sám ex offo nahliadnutím do registra. Samozrejme, život už teraz prináša prípady, kedy podnikavci „píšu“ svoje firmy na cudzie osoby. Logicky sa tá teda predpokladať, že takýmto spôsobom sa bude register obchádzať.

Ako môže byť konateľ sankcionovaný za porušenie svojich povinností 

Ide najmä o zásah do jeho súkromného majetku. Ak nekoná s odbornou starostlivosťou, tak napríklad môže ručiť za porušenie zákazu vrátenia plnenia nahradzujúceho vlastné zdroje a zákazu vrátenia vkladu. Zavedie sa fikcia, že medzi spoločnosťou a štatutárom je dohodnutá zmluvná pokuta vo výške 12,5 tis eur pre prípad, že by konateľ nepodal návrh na konkurz včas – táto suma sa stane súčasťou konkurznej podstaty, a teda môže slúžiť na uspokojovanie veriteľov. Naďalej platia samozrejme aj iné ustanovenie OBZ, kedy ak štatutárny orgán nekoná s odbornou starostlivosťou, tak zodpovedá za vzniknutú škodu (v praxi býva problém s dokazovaním). Ide aj o zásah do práva osoby byť menovaný ako štatutár – ak je v  registri diskvalifikácii, tak nemôže vykonávať funkciu štatutára. Trestné právo taktiež pozná mnohé skutkové podstaty ako poškodzovanie veriteľa, zvýhodňovanie veriteľa, marenie konkurzu, atď.

Ak bol tento článok pre Vás prínosný, pridajte sa k odberateľom nášho newslettra. V prípade otázok, resp. záujmu o využitie služieb na m2b.sk volajte na tel. číslo: 0221 029 980

Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

AUTOR ČLÁNKU

JUDr. Ján Marônek

JUDr. Ján Marônek je advokát a hlavný partner Advokátskej kancelárie Marônek & Partners s.r.o. - www.maronekpartners.sk. Advokátska kancelária Marônek & Partners s.r.o..

Ďalšie články z kategórie Mix článkov – marketing, inšpirácie

Ďalšie články z kategórie Mix článkov – marketing, inšpirácie